Vanmiddag heeft Anja Roelfs de Groene Prijs 2022 uitgereikt aan Bert Pierik, beheerder van de Begraafplaats Bergklooster.

 groene prijs 2022

Bert Pierik heeft in de loop der jaren stapsgewijs steeds meer ingezet op ecologisch beheer van de begraafplaats Bergklooster. Dit is een zeer oude begraafplaats, met historische sporen van de Moderne Devotie. Hier stond ooit het klooster van Thomas à Kempis. Dankzij Bert Pierik is er al jaren natuurvriendelijk (maai-)beheer van de begraafplaats, met belangrijke voordelen voor onze biodiversiteit.

Zo blijft onder meer zeldzame rivierduinvegetatie voor het Vechtdal behouden. Het oudste gedeelte van de begraafplaats krijgt door het natuurvriendelijke maaibeheer de sfeervolle uitstraling van een oud hooilandje. Daarvan profiteren op hun beurt solitaire bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Ook op ongebruikte delen van de uitbreiding op Nieuw-Bergklooster kan de natuur haar gang gaan. Hiermee levert begraafplaats Bergklooster een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit van Zwolle.

Vele initiatieven in de stad werken hard aan een groene stad. Via de Groene Prijs zetten we een van hen jaarlijks in het zonnetje. Soms ter aanmoediging, een andere keer voor volhardendheid, dan weer voor bewezen diensten. De groene prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend.

Dit is de 26e editie van de Groene Prijs die door GroenLinks Zwolle wordt uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit onder andere Joke Wierenga, winnaar van de Groene Prijs 2021, en Marjan van Dijk, echtgenote van vogelaar en stadsvogeladviseur Jan van Dijk. Jan ontving in 2018 de prijs vlak voor zijn plotseling overlijden.

https://www.rtvfocuszwolle.nl/groenlinks-vraagt-nominaties-voor-de-groene-prijs/amp/