Bergklooster is geen natuurbegraafplaats maar heeft wel een natuurlijke uitstraling. Door de ouderdom en haar ligging op een oude, schrale rivierduin van de Overijssels vecht is de grasmat zeer rijk aan wilde flora. De flora is eind jaren negentig geïnventariseerd. Zes zeldzame rode- lijst soorten zijn er gevonden.

Door het aangepaste maaibeleid zijn verschillende soorten de afgelopen decennia aanzienlijk in aantal toegenomen. Het levert een prachtig kleurrijk landschap op.

Graven bedekt met blauwe grasklokjes, lila duifkruid, Zwolse anjer, zandblauwtjes, echt walstro met honingzoetgeurende gele bloemetjes en paars bloeiend Tijm. Het bloemrijke grasland lokt veel insecten zoals hommels en vlinders. De zeldzame knoflookpad is in 1994 ontdekt in het losse zand tijdens het sluiten van een graf. Rans- en kerkuilen jagen er in de schemering en rusten overdag diep verscholen in coniferen. In het vroege voorjaar zingt het heggenmusje zijn aandoenlijke liedje boven oude buxus waarin hij graag nestelt