Na de eerste restauratie in 1987 was de zerk weer toe aan een nieuwe restauratie. Omdat de zerk een paar jaar geleden is aangewezen als gemeentelijk monument is in samenspraak met Monumentenzorg, onder supervisie van Adviesburo De Vaal b.v., de restauratie uitgevoerd door Steenhouwerij Zwederik. De zerk is schoon gestoomd en daarna gescand om het erosieproces in de toekomst goed te kunnen volgen. De oude voegen zijn uitgebikt en gevuld met kunsthars. Daar bovenop zijn de naden met speciale mortel gevoegd waardoor de naden nauwelijks meer zichtbaar zijn. Ooit in de kapel begraven tussen de kloosterlingen rust Mulert ( + 1540 ) nu verder tussen de hedendaagse graven onder de fraai gerestaureerde zerk.

Op de hoeken van de steen zijn de symbolen van de vier evangelisten afgebeeld. Binnen het randschrift zijn de familiewapens van het geslacht Mulert en van Culemborg, zijn echtgenote Clara, uitgehakt. Zij woonden op de voormalige havezate Kranenburg, waar nu het Uitvaartcentrum Kranenburg is gevestigd.  Clara is pas in 1597 overleden te kampen en volgens overlevering begraven in Utrecht. Vanaf het jaar 1580 is het klooster afgebroken en was het wellicht onmogelijk om haar bij haar man bij te begraven.

gerestaureerde zerk Jan Mulert

De restauratie is mede financieel mogelijk gemaakt door Monumentenzorg Gemeente Zwolle, Monuta Charity Fund, Stichting Thomas a Kempis en Bergklooster zelf. In november 2015 bezocht wethouder Jan Brink de zerk om het resultaat te bezichtigen. Na ontvangst in het uitvaartcentrum Kranenburg ( het voormalige huis van Jan Mulert ) wandelde het gezelschap via begraafplaats Kranenburg na Bergklooster. Gearriveerd bij de zerk overhandigde Gerda Schouten van Monuta Zwolle een cheque.

wethouder Brink 008 foto Bert Pierik

De voorzitter van Bergklooster, dhr Jan Beumer ontvangt de Cheque en bedankt wethouder Jan Brink, Gerda Schouten van Monuta en Jan Willem Vinke van Stichting Thomas a Kempis voor hun bijdragen aan de restauratie.