herdenken belicht 2014 039 - kopieuitnodiging-lichtjestocht-A4-webJaarlijks vindt op begraafplaats Bergklooster en Kranenburg een wandeltocht plaats. De begraafplaatsen Bergklooster, Kranenburg en het terrein van Crematorium Kranenburg worden dan 's avonds verlicht met fakkels en vuurkorven. Op een aantal verschillende, speciaal gecreƫerde, plekken wordt passende muziek gespeeld. Tijdens deze wandeltocht kunt u op uw eigen manier uw overleden dierbaren gedenken.

Bekijk hier de foto's van de afgelopen wandelingen.

De avond is voor 2018 gepland op zaterdag 17 november. Aanvang Uitvaart centrum Kranenburg18.00-18.30  uur.

Kijk voor meer info op http://herdenkenbelichtzwolle.nl. 

 

Magazine-De-Begraafplaats-april-2018

april 2018 | In deel twee van het vijfluik in het Magazine De Begraafplaats staat de winter centraal. Afgelopen winter bracht sneeuw, hevige stormen en bittere kou en de werkzaamheden die daar bij horen. De winter lijkt een rustige periode wat betreft het onderhoud van de begraafplaats. Het gras groeit immers niet meer, dus hoeft er niet gemaaid te worden en het herfstblad ligt bijeen geharkt te broeien op de composthoop. Maar schijn bedriegt, want stormen veroorzaken schade en takbreuk; met name dode takken geven veel rommel tussen de graven en op de paden.

pdfDownload hier de pdf en lees het volledige artikel.

Week v.d Begraafplaats wandeling woensdagavond 30 mei

Ook dit jaar is in het kader van de landelijke week van de begraafplaats een  wandeling georganiseerd in samenwerking met het uitvaartcentrum Kranenburg en de Gemeentelijke begraafplaats Kranenburg.

Het thema van de week is dit jaar is tussen kunst en kist, over kunst op de begraafplaats.

programma woensdagavond:

18.30 ontvangst Uitvaartcentrum Kranenburg

18.45 start gezamelijke wandeling begraafplaats Kranenburg en de oude begraafplaats Bergklooster en Nieuw Bergklooster

20.45 Informatie en afsluiting in uitvaartcentrum

aanmelden: graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zie ook www.weekvandebegraafplaats.nl

 

 Bergklooster Zwolle - kopie

elberts  28-4-09 029 - kopie

 

 

Magazine-De-Begraafplaats-feb-2018

februari 2018 | Van dode akker naar bloemrijke begraafplaats. In het eerste deel van de vijf bijdragen in het Magazine De Begraafplaats vertelt Bert Pierik, beheerder van begraafplaats Bergklooster in Zwolle, over extensief beheer op de begraafplaats. Want sinds chemische onkruidbestrijding in het openbare groen geheel verboden is, is extensief beheer op de begraafplaats een steeds logischer keuze. Bert Pierik heeft daar al vanaf 2003 ervaring mee. In deze inleiding vertelt hij hoe het zo gekomen is.

pdfDownload hier de pdf en lees het volledige artikel.

De film is gemaakt door Veasonic audiovisuele producties (Michiel Boogerman en Maarten Boogerman).

Depot_023_kl.jpg

Depot afstandsgrafmonumenten

Als een afkoop periode van een graf afloopt doen sommige rechthebbenden afstand van het graf en het grafmonument. Het grafrecht wordt niet meer verlengd en de voormalige rechthebbende heeft meestal ook geen belang meer bij het grafmonument. Het monument wordt  verwijderd en opgeslagen in het depot.

In het kader van duurzaamheid worden de kwalitatief goede, vaak granieten, grafmonumenten voor een onkosten vergoeding weer beschikbaar gesteld voor andere graven op Bergklooster. De oude inscriptie wordt afgeslepen door de steenhouwer en een nieuwe naar wens aangebracht. Vaak zien monumenten er weer als nieuw uit en kunnen decenia mee. Een kwalitatief goede grafsteen wordt niet vernietigd maar weer hergebruikt. De aanschafkosten van een hergebruikt grafmonument zijn aanzienlijk lager in vergelijking met een nieuwe. Wie geinteresseeerd is kan contact opnemen met de beheerder.

Na de eerste restauratie in 1987 was de zerk weer toe aan een nieuwe restauratie. Omdat de zerk een paar jaar geleden is aangewezen als gemeentelijk monument is in samenspraak met Monumentenzorg, onder supervisie van Adviesburo De Vaal b.v., de restauratie uitgevoerd door Steenhouwerij Zwederik. De zerk is schoon gestoomd en daarna gescand om het erosieproces in de toekomst goed te kunnen volgen. De oude voegen zijn uitgebikt en gevuld met kunsthars. Daar bovenop zijn de naden met speciale mortel gevoegd waardoor de naden nauwelijks meer zichtbaar zijn. Ooit in de kapel begraven tussen de kloosterlingen rust Mulert ( + 1540 ) nu verder tussen de hedendaagse graven onder de fraai gerestaureerde zerk.

Berging Nw B 015 kl

Op Nieuw Bergklooster is een nieuwe permanente berging gebouwd met een toiletvoorziening en schaftruimte. Wat nog ontbrak was een luiklok. Begin zomer 2017 is een nieuw gegoten  luiklok in gebuik genomen en begeleid de overledenen naar hun laatste rustplaats. De elektrisch te bedienen klok is gegoten door klokkengieterij Reiderland. Kijk op Youtube voor een filmisch verslag.

Berging luiklok N 005 kl

 

Opening Nieuw Bergklooster 037 MediumDe uitbreiding van begraafplaats Bergklooster is zaterdag 12 mei officieel in gebruik genomen. Vanaf nu is het mogelijk om begraven te worden op het nieuwe deel, dat grenst aan de gemeentelijke begraafplaats Kranenburg. Begraafplaats Bergklooster was al enige tijd aan uitbreiding toe. Dat lukte echter niet op aangrenzende percelen, vandaar dat gekozen werd voor een terrein aan het begin van de Bergkloosterweg.