Hergebruik grafmonumenten

Depot_023_kl.jpg

Depot afstandsgrafmonumenten

Als een afkoop periode van een graf afloopt doen sommige rechthebbenden afstand van het graf en het grafmonument. Het grafrecht wordt niet meer verlengd en de voormalige rechthebbende heeft meestal ook geen belang meer bij het grafmonument. Het monument wordt  verwijderd en opgeslagen in het depot.

In het kader van duurzaamheid worden de kwalitatief goede, vaak granieten, grafmonumenten voor een onkosten vergoeding weer beschikbaar gesteld voor andere graven op Bergklooster. De oude inscriptie wordt afgeslepen door de steenhouwer en een nieuwe naar wens aangebracht. Vaak zien monumenten er weer als nieuw uit en kunnen decenia mee. Een kwalitatief goede grafsteen wordt niet vernietigd maar weer hergebruikt. De aanschafkosten van een hergebruikt grafmonument zijn aanzienlijk lager in vergelijking met een nieuwe. Wie geinteresseeerd is kan contact opnemen met de beheerder.

Nieuwe Luiklok op berging Nieuw Bergklooster

Berging Nw B 015 kl

Op Nieuw Bergklooster is een nieuwe permanente berging gebouwd met een toiletvoorziening en schaftruimte. Wat nog ontbrak was een luiklok. Begin zomer 2017 is een nieuw gegoten  luiklok in gebuik genomen en begeleid de overledenen naar hun laatste rustplaats. De elektrisch te bedienen klok is gegoten door klokkengieterij Reiderland. Kijk op Youtube voor een filmisch verslag.

Berging luiklok N 005 kl

 

Herdenken Belicht wandeltocht voor nabestaanden

herdenken belicht 2014 039 - kopieuitnodiging-lichtjestocht-A4-webJaarlijks vindt op begraafplaats Bergklooster en Kranenburg een wandeltocht plaats. De begraafplaatsen Bergklooster, Kranenburg en het terrein van Crematorium Kranenburg worden dan 's avonds verlicht met fakkels en vuurkorven. Op een aantal verschillende, speciaal gecreƫerde, plekken wordt passende muziek gespeeld. Tijdens deze wandeltocht kunt u op uw eigen manier uw overleden dierbaren gedenken.

Bekijk hier de foto's van de afgelopen wandelingen.

De avond is voor 2017 gepland op 25 november. Aanvang Uitvaart centrum Kranenburg18.00-18.30  uur.

Kijk voor meer info op http://herdenkenbelichtzwolle.nl. 

 

30 mei 2018: wandeling 'Week van de begraafplaats'

Week v.d Begraafplaats wandeling woensdagavond 30 mei

Ook dit jaar is in het kader van de landelijke week van de begraafplaats een  wandeling georganiseerd in samenwerking met het uitvaartcentrum Kranenburg en de Gemeentelijke begraafplaats Kranenburg.

Het thema van de week is dit jaar is tussen kunst en kist, over kunst op de begraafplaats.

programma woensdagavond:

18.30 ontvangst Uitvaartcentrum Kranenburg

18.45 start gezamelijke wandeling begraafplaats Kranenburg en de oude begraafplaats Bergklooster en Nieuw Bergklooster

20.45 Informatie en afsluiting in uitvaartcentrum

aanmelden: graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zie ook www.weekvandebegraafplaats.nl

 

 Bergklooster Zwolle - kopie

elberts  28-4-09 029 - kopie

 

 

Documentaire film over Bergklooster

De film is gemaakt door Veasonic audiovisuele producties (Michiel Boogerman en Maarten Boogerman).